Прочетен: 3830 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 06.09.2013 19:58
Това не е обикновена рецепта за десерт. Това е рецепта за нещо, което едва ли има човек, който да не харесва. Всеки е ял палачинки, всеки обожава палачинки. Пълнежа е по- желание, но резултата е винаги невероятен.
Палачинката е вкусен спомен от миналото. Тя не е просто десерт, а е начин да изразиш отношение към някого. Бабите обичат внуците си и искат да ги зарадват с палачинки. Ароматни, вкусни, съблазнителни. Със шоколад или с бабиното сладко- няма значение. Аромата на това вълшебство сега те пренася назад във времето.
Палачинката не е само спомен, тя е и израз на чувства. Обичаш някого и му приготвяш палачинка. Ако нямаш достъчно думи за да изразиш отношение или просто искаш да изкажеш най- топли чувства, но без думи- приготвяш палачинка. Свиваш я с любов и шоколад, и я поднасяш с кафе. Послание е ясно.
От баба за внуци, от родител за деца, от мъж за жена или обратнo- палачинката си е класика в жанра.
Тази рецепта открих в Интернет. Палачинките стават много вкусни. Може би не е от най- икономичните, но кой ти говори за икономия, когато искаш да зарадваш някой или дори само себе си.
Порции: Аз направих 12 броя. В сайта от където вземах рецептата пишеше 24 броя. Не знам от къде ги измислиха другите 12 броя.
Продукти:
- 250 гр брашно;
- 250 мл мляко и 250 мл вода;
- 3-4 яйца;
- 2 щ. сол;
- 1-2 пак. ванилия;
- 1 с.л. олио;
- 20 гр. масло;
- захар (на вкус).
Приготвяне:
Разделете жълтъците и белтъците на яйцата.Сложете жълтъците в дълбок съд, а белтъците в чаша. Разбийте жълтъците.
Сложете брашното в дълбок съд и направете кладенче в него. Изсипете жълтъците в него и разбъркайте. Добавете Ѕ от млякото. Разбъркайте добре.
Изсипете белтъците в съда от жълтъците и ги разбийте.
Добавете белтъците, олиото, разстопеното масло и захарта в съда с брашното. Продължете с разбъркването до като се хомогенизира всичко. Добавете останалото мляко и разбъркайте за последно.
Оставете сместта да си почине около 30 минути.
За опичането използвайте тиган с нисък борд. Има и специално направени тигани за палачинки, но не е задължително да го имате.
Изсипете смес колкото да покрие дъното на тигана- минимално количество. Печете от едната страна до като се отлепи палачинката от дъното.
Обръща се. Може да се обърне с ръка, а може и с онова характерно подхвърляне. Като придобие апетитен цвят, палачинката е готова.
Какво ще я правите от тука нататък, зависи от Вас. Аз я предпочитам с мед и орехи или с течен шоколад и банан.
Не забравяйте да я поднесете с усмивка, за да получите и вие такава. „Дружба начинается с улыбки”.