Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2011 17:46 - Европа спасява не закъсали държави, а алчни банки
Автор: genadi2000 Категория: Политика   
Прочетен: 2133 Коментари: 0 Гласове:
5

Източник: http://bolgari.net/evropa_spasiava_ne_zakysali_dyrzhavi__a_alchni_banki-gl-957.html 


Европа спасява не закъсали държави, а алчни банки Автор: Тимо Сойни, "Уолстрийт джърнал"


image

Политически елит би жертвал интересите на обикновените граждани, за да защити корпоративни интереси           Тимо Сойни е председател на партия "Истински финландци" във Финландия. Формацията направи голям пробив на парламентарните избори миналия месец и стана третата сила с 39 места в 200-местния парламент. Партията се обявява най-вече против плановете за финансова подкрепа на изпадналите в затруднение страни от ЕС и срещу имигрантите.

 

Когато имах честта да ръководя партия "Истински финландци" към изборна победа през април, ние дадохме тържествено обещание да се противопоставим на спасителните планове за страни членки от еврозоната. Европа страда от икономическата гангрена на неплатежоспособност - както публична, така и частна. Ако не ампутираме онова, което не може да бъде спасено, рискуваме да заразим цялото тяло.

 

За да разберем истинската природа и цел на спасителните планове, първо трябва да разберем кой реално се възползва от тях.

 

С риск да бъдем обвинени в популизъм ние ще започнем от очевидното: не малкият човек е този, който е облагодетелстван. Той е използван и лъган, за да поддържа действието на фалиралата система. Плащат му по-малко и го облагат повече, за да се осигурят парите, необходими да се поддържа тази Понци схема.

 

Междувременно се разви симбиоза между политиците и банките: нашите политически лидери заемат дори още повече пари, за да плащат на банките, които връщат услугата, като дават назаем още пари обратно на нашите правителства.

 

В една истинска пазарна икономика лошият избор се наказва. Вместо да се приемат загубите в необосновани инвестиции - което би довело до евентуален колапс на някои банки - бе решено загубите да се прехвърлят на данъкоплатците чрез заеми, гаранции и непрозрачни схеми като Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF).

 

Парите не отидоха в помощ на закъсалите икономики. Те бяха насочени чрез Европейската централна банка и държавите реципиенти към големите банки и инвестиционни фондове.

 

Освен това противно на официалните твърдения държавите, получаващи помощ, не са искали такава "помощ", или поне не по този начин. Естествената опция за тях беше да признаят банкрут и да оставят провалилите се частни кредитори, независимо къде са базирани, да консумират своите загуби. Но това не биваше да се случи.

 

Ирландия бе заставена да вземе пари. Португалия - също. Защо брюкселско-франкфуртската машина за изнудване принуди тези страни да приемат парите заедно с планове за "възстановяване", които неизбежно биха се провалили? Защото те трябваше да угодят на плюскащите данъци банки, които в противен случай можеха да откажат да се отзоват на следващата продажба на испански, белгийски, италиански или дори френски облигации.

 

За нещастие на този финансов и политически картел планът не работи. Тази схема вече съсипа Гърция, Ирландия и Португалия - техните икономики никога няма да са в състояние да спестяват и да растат достатъчно бързо, за да си плащат задълженията, с които ги впрегна Брюксел в името на тяхното спасение.

 

Създаването на Европейски стабилизационен механизъм не е решение. Той ще институционализира системата за трансфер на богатство от отделните граждани към компрометирани политици и провалени банки, създавайки огромна морална заплаха и разрушавайки онова, което е останало от конкурентната банкова среда в Европа.

 

За щастие все още не е твърде късно да се спре разложението. За банките ние се нуждаем от честни, сериозни стрес тестове. Да бъде спрян настоящият политически инспириран фарс. Вместо това - да бъдат направени паралелни оценки от регулаторите и независими групи, включително акционерите и учените. Доверявай се, но проверявай.

 

Неплатежоспособните банки и финансови институции трябва да бъдат затворени. Ние трябва да възстановим пазарния принцип на свобода на фалит. Ако някои банки се рекапитализират с пари на данъкоплатците, данъкоплатците трябва да получат в замяна дял от собствеността и целият им борд трябва да бъде изритан. Но преди да се планира такова участие на данъкоплатците, е изключително важно да се приложи голямата ножица спрямо държателите на облигации.

 

По отношение на суверенния дълг ключът отново е свободата за фалит. За едно истинско възстановяване е необходимо значително преструктуриране. Да, пазарите ще накажат фалиралите държави, но те също така бързо ще простят.

 

Настоящите планове разрушават реалните икономики в Европа чрез повишение на данъците и трансфер на богатство от обикновените семейства към касите на банкрутирали държави и банки. Преструктуриране, което оставя дълговото бреме на страната на управляеми равнища и насърчава връщането към политики, насочени към растеж, може да доведе до бързо завръщане към международните дългови пазари.

 

И това не е само заради икономиката. Хората се чувстват предадени. Партиите, които сега идват на власт в Ирландия, обещаха да държат отговорни големите държатели на облигации, но не удържаха на натиска и отстъпиха, оставяйки избирателите с усещането, че вече са лишени от граждански права.

 

Елитите в Брюксел казаха, че Финландия трябва да изпълни своите ангажименти към европейските партньори, но мълчат за това дали националните политици трябва да изпълняват ангажиментите към собствените си избиратели.

 

Аз израснах със съзнанието, че тази геноцидна война никога повече не трябва да се повтори на нашия континент, и разбирах ценностите и принципите, които първоначално са мотивирали създаването на това, което днес е Европейският съюз.

 

Тази Европа, тази визия, беше нещото, което даде на финландския народ и на цяла Европа мира, основан на демокрация, свобода и справедливост. Това е Европа, която си заслужава да имаме.

 

Затова съм изключително натъжен, когато виждам, че този проект е подложен на риск от политически елит, който би жертвал интересите на обикновените граждани на Европа, за да защити определени корпоративни интереси.

 

- От в. Сега - Р. С.

Гласувай:
5
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: genadi2000
Категория: Политика
Прочетен: 3043485
Постинги: 248
Коментари: 1991
Гласове: 814
Календар
«  Ноември, 2018  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930