Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2010 02:15 - Монархия или република? Кое е за предпочитане?
Автор: genadi2000 Категория: Политика   
Прочетен: 2900 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 14.11.2010 03:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Поводът за този ми постинг е посещението на Пут/к/ин у нас.
Замислих се:
Какво общо имат сегашна Русия и нейното републиканско "демократично" управление със старата, Царска Русия?
Кое е по-добре за една държава?
Бивши агенти на КГБ, последователно назначавани за президенти и премиери по абсолютно непонятни критерии и от сили, скрити в сенките, или Император, получил властта си не от "избори", а от Бога?
 
Тука ще си позволя да цитирам части от статията на г-н Калоян Иванов
 
http://monarchism.blog.bg/


"Монархията"

"Не може християните да имат Църква, а да нямат Цар" - Вселенский патриарх Антоний.

В какво се изразява същината на религиозната идея за самодържавието?
Според самодържавната идеология царят е получил властта си не от народа, а от Бога. Не съществува право на власт, а само задължение на властта. Тя е самодържавна наистина, защото няма за извор „волята на народа” и не се ограничава от нея. Ала тя е ограничена от Църквата и християнската правда, духовно подчинена на Църквата, служение е на Божията воля. Царят трябва да върши не своя произвол, а да служи на Божията воля. Цар и народ са свързани помежду си с обща вяра, общо подчинение на Църквата и Божията правда. Царят е самодържавен само тогава, когато той е наистина Православен цар. Привърженици на трайната връзка между Православието и самодържавието, за които властта на самодържеца е свещена и църковна признават царското помазание за осмо тайнство. При помазанието се изричат думите „печат дара Духа Светаго”. Изкушаваме се да приемем, че царят получава харизми от особен род, особен вид царска благодат, че царуването е църковно служение, съвсем аналогично на духовническото. Помазанието на царя въвежда царството на кесаря в Царството Божие.

Самият Христос ни повелява да почитаме Бога и кесаря (Лука 20:25).

"Ти не щеше да имаш над Мене никаква власт, ако не ти бе дадено свише" (Иоан 19:11).

Св. Иоан Златоуст в своето "Тълкувание на 1 Послание до коринтяни", обуславя необходимостта от еднолична власт и йерархия в обществото: "Тъй като равенството по чест, често произвежда вражда и беззаконие, БОГ е уредил не народно управление, а Царско. Така, какъвто ред има във войската, такъв ще видим и във всеки дом. мъжът заема мястото на Царя, жената – мястото на управител и военачалник, децата са получили власт от трета степен".

"И Господ рече....постави им царя" (1 Цар. 8; 22)

"Царят е одушевен образ на Царят Небесни" - Преп. Максим Грек


Истинското сливане на власт и вяра става при Св. Константин Велики (българин от Ниш), който налага Християнството като официална религия в Римската империя в началото на IV век. Оттогава смисълът на съществуването на монархиите в Европа е безусловно свързан с вярата, която владее човечеството повече от 2000 години.

Триединството - Богъ, Царь, Отечество, никога няма да загуби своята сакралност и своята важност!"

http://monarchism.blog.bg/politika/2009/02/19/monarhiiata.293510

Великолепна статия, много пъти съм я препрочитал!

Между другото, за "президента" Медведев просто не ми се говори.


Вижте клиповете по-надолу.
В тях с езика на изкуството /кино и сатира/, много добре е показана разликата между една от най-великите монархии, съществували някога - Императорска Русия, и може би най-жалката и пропаднала страна- Пут/к/инската "руска" република.Тагове:   монархия,


Гласувай:
4
01. pitashtia - Идиот
14.11.2010 11:15
Ти ще отидеш ли на доктор получил дипломата си по наследство.
Властта не трябва да се унаследяво. Монархиите в Европа имат само представителни функции. Русия е президентска република и всичко зависи от разума на руснаците и волята им да си изберат подоходящ човек, да постигват равновесие между властите и истинска демокрация. Както в Русия така и в САЩ има срастване на политическата с икономическата власт. А християнството просто е подменило истинското послание на Христос защото се е стремило към абсолютната власт. От момента, когато то става официална религия и духовната и политическата власт се сливат, християнството се превръща в мракобесническа религия. Неговите идеи са почерпени от време на насилие и мракобесие и то ги пренася. Идеята за власт от бога е отричане на бог. Йерархичните недемократични принципи, които проповядва християнството са причина за хилядолетия простотия гонения и нетолерантност, а претенцията му за последна истанция е ретроградна и недоказана. Християнството имаше на разположение хиладолетия почти пълна власт над душите човешки и нищо хубаво освен гонение на еретици, горене на книги и вещици не видяхме от него. В резултат на това там където първо разделиха властите , църквата от държавата и т.н. просперираха, а Русия се оказа на опашката. След революцията благодарение на Ленини отново Цялата власт и политическа и духовна, и икономическа се съсредоточиха в ръцете на вожда. Така беше и у нас. Това че една светска идеология създаде почти религиозен култ е забележителен феномен, който доказва човешката несамостойност, простотия и конформизъм.
Само гражданското общество и демокрацията могат да изтръгнат Русия от ноктите та КГБ. Впрочем всички империи са империи на злото, дори и духовните като исляма, християнството, будизма и т.н. защото отнемат от човека неговата свобода да търси и да се развива, защото го правят тесногърд догматик, защото приспиват разума и го лишават от същност.По земята бродят сенките на неосъществен разум. Излъгани души.
цитирай
2. анонимен - pitashta,
14.11.2010 13:22
Съзнателно,или,не,забравихте за най-античовехкта и разрушителна религия -юдаизма!В много отношения съм съгласен с Вашите разсъждения,но не мога да се
съглася с Вашето преклонение пред т.н "демокрация" и любимото и отроче-репуб-
ликата.Някой може ли да даде точно определение на понятията "демокрация"
и "република",освен някои общоприети словоблудства разпространени за залъгване на "простолюдието".Не искам да бъда приет за привърженик на монар-
хията,но същото важи и за демокрацията.Защото за мен това са само словестните
обвивки на административния тоталитаризъм,ако мога така да се изразя.Защото
освен по някои повърхностни и преди всичко словестни различия,аз не виждам
някаква съществена разлика между "републиката" от преди и след 1989г.Така,
както няма разлика по същество между която и да е република и монархия и
ако е имало понякога такава,тя е зависела единствено от личностните качества
на този,който е стоял начело на едната ,или другата.Така,както при религиите
всяка една форма на религия е била средство за владеена съзнанието на хората
(тълпата),така е и при политическите форми за владеене съзнанието на хората.
И даже средствата, с които са си служили почти се препокриват.А що се отнася
"истинският разум",то той винаги ще си остане "личен и самотен".


цитирай
3. vmitkov - Общото
14.11.2010 22:02
между сегашна и царска Русия е стремежът й да се сдобие с излаз на топло море. Този стремеж е започнал да се реализира от Петър І и е завещан на следващите царе от Екатерина Велика. През всичките години след тях Русия е водила войни с Турция да завладее първо Черно море, а после и следващите морета. И този стремеж Сталин е щял да го осъществи, ако срещу него не е застанал Чърчил като е завладял предвидливо и овреме Гърция.

Едно морално и с добри нрави общество няма нужда друг да го ръководи. Само човек, който е роб в съзнанието си, има нужда да бъде ръководен от друг човек.

Да знаете кога швейцарците са имали цар? Щото аз не знам. А те дори не знаят кой им е президент и кой - министър-председател. Сигурно защото могат сами да се управляват - чрез референдуми, например, и чрез стриктно спазване на законите, които сами са одобрили на тези референдуми.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: genadi2000
Категория: Политика
Прочетен: 3067815
Постинги: 248
Коментари: 1991
Гласове: 814
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31