Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2010 19:39 - БЪЛГАРИ НА РИМСКИ ПРЕСТОЛ
Автор: genadi2000 Категория: Политика   
Прочетен: 87462 Коментари: 20 Гласове:
5Източник:
http://sparotok.blog.bg/politika/2009/12/06/bylgari-na-rimski-prestol.449587

БЪЛГАРИ НА РИМСКИ ПРЕСТОЛ

 

 

Римската история е добре документирана и систематизирана. Съхранени са огромно количество данни за възникването и развитието на Вечния. Има обаче едно странно изключение. Стане ли дума за трако-илирийските императори данните се оказват оскъдни, неясни и трудно достъпни. Това е неестествено защото все пак става дума за  върховни владетели, а не просто за данъчни чиновници, или пък свещеници с нисък ранг. Наивно е да се смята, че римляните не са искали да знаят къде са родени техните владетели и от какъв произход са. Явно данните за някои неиталийиски императори са били неудобни някому затова и след време се “позагубили при приписването”.

 

В днешно време пък бе лансирана теорията, че траки и илири са изчезнали безследно. Ако тези народи действително бяха изчезнали, то те щяха да са много удобни, защото мъртвите не пречат на никого. За сметка на това живите наследници рано, или късно ще предявят претенции за своето. Страхът от наследниците на траки и илири става причина за укриване на важни исторически свидетелства...

 

Ще бъде предтавен кратък списък на владетели, произлезли от средите на население, което след време ще стане основен елемент в оформянето на държавата България.

 

Максимин Тракиецът е  първият трако-илирийски император на Рим. Максимин е роден през 173 година в Северна България. Родителите му са обитавали селце в подножието на Стара планина. Епитетът Тракиецът показва ясно към кой етнос е приналежал този способен войник, който благодарение на своите качествата и на уважението на легионите се издига до императорския престол.

 

Галериий е роден в тракийско селце в близост до София. Гордеел се е с дакийския си произход и дори е възнамерявал да преименува империята от Римска на Дакийска. Трябва да се уточни, че в Именника ( на българските князе) се споменава, че петстотин години преди Аспарух българи са имали царство на север от Дунав, а това е Дакия. Ще бъде напомнено, че имената на дакийските царе Буребиста и Скорило са обясними на български език (1). Това показва, че Страбон е напълно прав, когато споменава, че даки и гети говорят един и същи език, а също и че са роднини с мизите. Същите мизи, които в продължение на хиляда години са отъждествявани със старите българи.

 

Максимин Дая е поредния тракиец на римски престол. Името Дая означава дакиец, както обяснява Страбон в книга VII.

 

Ветран е роден в Мизия, която по негово време се нарича България. Този владетел дори не е благоволил да промени името си, за да е по-приемливо в Рим. Ветран идва от старобългарската дума ветръ вятър.

 

Констанций- I е бащата на един от най известните владетели на Римската империя – Константин Велики. Констанций е роден в Мизия, неговите биографи разказват, че бил извънредно добродушен и учтив, обичан искрено от своите поданници. Толерирал и подпомагал християните, които до тогава са били преследвани. Загива в Британия защитавайки северната граница на империята от пиктите.

 

Константин Велики е роден в Мизия. В своята работа “Езикът на Константин Велики “ Г. Сотиров обясни много добре, че този известен император не е грък, или римлянин, а тракиец. Бил е поклонник на бога-слънце Митра, но преди битката с Лициний  приема Християнството и слага кръст на своите знамена. Има предание, че на сън той чува глас – С този знак ще победиш! Действително Константин побеждава и прави от Християнството официална религия на Римската империя. Християнството на Константин обаче е било тракийското верую, същото което е изповядвано от гетите и заклеймено след време от гърците като ерес.

Днес обаче те си приписват Константин Велики. Това е един жалък опит за манипулация на историята. Първият Християнски император не може да е грък защото дядо му е дардан, а дарданите са безспорно тракийско племе. Константин е роден и отраснал в Ниш – тракийски град.  Обичал е много София ( със старо име Сердика ) и е казвал за този красив град- Това е моят Рим! Юлиан Апостат, който е роднина на Константин споменава, че е от тракийски произход. Ако Константин беше грък нямаше да постави новата столица на империята във Византе – сърцето на Тракия (2), а в Атина, или Спарта.

 

Лициний е роден в Дакия, по времето когато според Именника там са господствали българите. Валерий Лициний е зет, но и съперник на Константин Велики.

 

Юлиан Апостат ( Отстъпникът) е гонител на християните и прави опит за възвръщане на паганизма. Това завършва с неуспех, но пък точно той спира нашествието на германските племена и спасява Рим.

 

За Маркиан се казва, че е роден в Мизия ( наричана още България по времето му) и е служил на генерал Аспар ( гет на римска служба). Маркиан започва военната си кариера във Филипополис, днешния Пловдив.

 

Клавдий Готски произхожда от Мизия. Известен е с това, че отблъсква нападение на гетите, наричани още готи.

 

Йовиан е също с мизийски родители. Известен е предимно с походът си към Персия, а и с възстановяването на Християнството, подтискано и преследвано от някои негови предшественици.

 

Лъв Бесът (Весът) прави кариера в римските легиони и достига до престола благодарение на гетът Аспар.

 

Юстин е тракиец, който благодарение на бързата си кариера в римската армия става император в Константинопол, а по-късно подпомага възкачането на племенникът си Юстиниан на престола.

 

Юстиниан, наричан още Юстиниан Велики е един от най-обичаните и същевременно най-мразените владетели на Източната Римска империя.

Той възстановява много постройки и крепости в Тракия, а и дава на траките правото на самостоятелна църква.

 

Максимин Тракиецът, Лъв весът, Константин велики и останалите трако- илирийски императори достигат до престола благодарение на изключителните си качества като военоначалници. Не случайно Юстиниян пише в Aутентикa -“ Tова е важно и всекимо известно, че ако някой спомене името Tракия, веднага щом думите излетят от устните му, слушащия осъзнава благододните качества на този народ – невероятна мъжественост и страховита войнственост, изпитани по всякакав начин на бойните полета. Teзи качества са типични само за тях, те ги  имат по рождени в кръвта си .’’

 

Някои императори от тракийски произход са действали в ущърб на своите сънародници, но за сметка на това други за защитавали интересите на народа, от който са произлизали. Г. Сотиров цитира Кодин, който пише, че Константин Велики построил четири града, а именно Перстлаба, Плискуба, Констанция,  и Дристра. Според Сотиров това са Преслав, Плиска, Констанца и Дръстър-Силистра. Понеже освен Констанца ( по името на императора) останалите три имат обяснение на български, то явно Константин Велики е искал да се отблагодари на българи.

Много от крепостите изградени по времето на Юстиниан също носят български имена. Тулеус ( тулъ-колчан), Ракуле (ракла), Дебре ( дебри), Водас ( вода), Бисдина ( бездна), Беледина ( бледна),  Тамонбари ( тъмна бара), Ездикея ( ездаческа), Бредас ( брести- бродя), Беластура ( бела страна)...

 

Нашите деди дават не само императори на Римската империя, но и знаменити военоначалници. Това са Аспар, Велизарий и роденият в Силистра Аеций, наречен още последният римлянин. Пълководците от тракийски произход извършват невероятни подвизи и дори печелят уважението и срахопочитанието на противниците си.

 

Тези факти са били дълги години премълчавани от нашите учени. А колко лесно можеше да се покаже на цял свят, че не сме татаро-монголи, а наследници на народ създаващ свои и управляващ дори и чужди империи. Можеше да сме най-уважавания народ на Европа, ако беше уповестено, че Прокопий нарича дедите ни - римляните от Тракия, че благодарение на Константин Велики Европа става средище на Християнството, че от земите на българите изват хората ковали древната история...

 

Дедите ни са имали качества на необикновени хора, това го доказват не само трако-илирийските императори, но и Тервел, който спира арабското нашествие, а дълги векове след него и обикновените селски синове, които пред Одрин показаха, че петстотин години подтисничество не могат да сломят духа на боговете на войната. Българите са били избивани, разселвани, тормозени от различни деспоти, но винаги са намирали сили да строшат чуждото иго и пак да възвърнат свободата си. Предците ни са правели подвизи  всеки пък когато са си спомняли кои са – древни господари, а не покорно племе. За да се измъкнем от днешният ад трябва да се държим гордо и да остстояваме правата си, а не да кимаме покорно и с въздишка да приемаме съдба, която не ни подхожда.Нека покажем на дедите си, че сме техни достойни наследници!

 

 

Използвана литература  и пояснения:

 

1.Strabo, Geography, Loeb, London, 1923;

2.Procopius, Buildings, Loeb, London, 1940;

3.Г. Ценов, Кроватова България и покръстването на българите, Златен Лъв, Пловдив, 1998;

 

http://www.roman-emperors.org/maxthrax.htm

http://www.roman-emperors.org/galerius.htm

http://www.roman-emperors.org/daia.htm

http://www.roman-emperors.org/vetran.htm

http://www.roman-emperors.org/chlorus.htm

http://www.ziezi.net/sotiroff.html#4

http://www.roman-emperors.org/conniei.htm

http://ziezi.net/cenov/makedonci/gif/make3.htm

http://www.roman-emperors.org/licinius.htm

http://www.roman-emperors.org/julian.htm

http://www.roman-empire.net/constant/marcian.html

http://www.britannica.com/EBchecked/topic/120521/Claudius-II-Gothicus

http://www.roman-emperors.org/leo1.htm

http://www.roman-emperors.org/justin.htm

http://www.britannica.com/EBchecked/topic/306838/Jovian

http://www.roman-emperors.org/impindex.htm

http://www.bulgaria88.narod.ru/ELEMENTANOVAPROHISTORIAMACEDONO.htm

http://www.ivanstamenov.com/files/gs-justinian.pdf

http://www.ziezi.net/spiridon.html

 

(1) За произхода на имената на Скорило и Буребиста пречетете в постинга

Етимологически анализ на имената на тракийските царе- I

http://sparotok.blog.bg/politika/2009/09/20/etimologicheski-analiz-na-imenata-na-trakiiskite-care-i.401090

 

(2) Византе – Константинопол наистина е сърцето на тракийската общност.

Траки са обитавали не само Европа, но и Мала Азия. Мизи, фриги, витини, бебрики, дардани и др. са живели хилядолетия наред в земите на днешна Турция.

 

 

 

 


Гласувай:
5
01. liliyanaandreeva - Българите не са ли от монголо-татарски азиатски произход?
27.07.2010 20:07
Вие ги изкарвате от Магнаурско - тракийски и Мраморно-тиренски произход , също от кримско - азовски , а не от азиатско- казахстански.
цитирай
2. genadi2000 - БългАрин= Бял/ Благороден Ариец
27.07.2010 22:31
liliyanaandreeva написа:
Вие ги изкарвате от Магнаурско - тракийски и Мраморно-тиренски произход , също от кримско - азовски , а не от азиатско- казахстански.

БългАрите /БългАрин= Бял/ Благороден Ариец/ са от БалКански произход /БалКанас= Земята на Белите/ Благородни Владетели
цитирай
3. анонимен - buy viagra 553 20992
18.10.2012 23:16
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#3787>generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#10024>generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#16127 buy viagra online
цитирай
4. анонимен - payday loans online 725 3766
19.10.2012 15:53
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#6429>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#12262>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#17866 payday loans online
цитирай
5. анонимен - buy viagra online 748 17357
19.10.2012 20:15
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#10150>viagra online</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#12911>generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#17593 buy viagra online
цитирай
6. анонимен - buy cheap levitra
21.10.2012 06:53
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#7385 - levitra 20 mg, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#7325>cheap levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#4261 online
цитирай
7. анонимен - buy kamagra jelly 9844
21.10.2012 09:55
<a href=http://orderkamagranow.com/#bxmjb>kamagra jelly 100mg</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#hlvsy >buy kamagra online</a> , http://orderkamagranow.com/#eavat buy kamagra soft
цитирай
8. анонимен - cheap generic cialis 10788
22.10.2012 07:56
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#nhgmc>cheap generic cialis</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#wgyfj >buy cheap cialis</a> , http://ordercheapcialishere.com/#rneqo cialis 10 mg
цитирай
9. анонимен - viagra online without prescription 15173
22.10.2012 08:38
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#qenih>viagra online without prescription</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#glrel >viagra online without prescription</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#xawrf viagra 25 mg
цитирай
10. анонимен - buy cheap levitra 14702
22.10.2012 09:08
<a href=http://orderlevitrahere.com/#akfdn>buy generic levitra</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#agttf >buy generic levitra</a> , http://orderlevitrahere.com/#ixpwn levitra online without prescription
цитирай
11. анонимен - cheap levitra online
23.10.2012 22:16
If you want to buy levitra use keywords <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#3876>buy levitra online</a>, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#2485>cheap levitra online</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#5059 online
цитирай
12. анонимен - payday loans 677 19229
24.10.2012 11:45
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#10624>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#6034>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#9661 payday loans
цитирай
13. анонимен - buy cialis online 763 15007
24.10.2012 21:39
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#444>generic cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#14794>cialis online</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#20116 buy cialis
цитирай
14. анонимен - generic cialis 6414
25.10.2012 04:30
<a href=http://cialisstorehere.com/#fvimz>generic cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#cvuxk >buy cialis</a> , http://cialisstorehere.com/#xtbsn buy cialis
цитирай
15. анонимен - cheap viagra 12864
25.10.2012 12:15
<a href=http://viagrastorehere.com/#qdpko>buy viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#xbjtj >viagra online</a> , http://viagrastorehere.com/#vpomp cheap viagra
цитирай
16. анонимен - buy kamagra online 14502
26.10.2012 00:24
<a href=http://kamagrastorehere.com/#cdnxw>kamagra online</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#eighd >kamagra online</a> , http://kamagrastorehere.com/#qzabr buy kamagra online
цитирай
17. анонимен - levitra online 4434
26.10.2012 01:27
<a href=http://levitrastorehere.com/#wantz>cheap levitra</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#jcexa >generic levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#ncyjs levitra online
цитирай
18. анонимен - payday loans online 5051
29.10.2012 08:56
<a href=http://directlenderloanshere.com/#etgor>direct lender payday loans</a> - <a href=http://directlenderloanshere.com/#dogsd >payday loans online</a> , http://directlenderloanshere.com/#rrios payday loans online
цитирай
19. анонимен - generic cialis 527 5638
30.10.2012 01:00
<a href=http://buycialisonlinepharma.com/#7649>buy cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinepharma.com/#10231>buy generic cialis</a> , http://buycialisonlinepharma.com/#18380 generic cialis
цитирай
20. анонимен - cheap levitra 3785
03.11.2012 10:23
<a href=http://ordercheapgenericlevitrahere.com/#ibhtl>buy levitra</a> - <a href=http://ordercheapgenericlevitrahere.com/#bfanv >generic levitra</a> , http://ordercheapgenericlevitrahere.com/#wrnnr cheap levitra
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: genadi2000
Категория: Политика
Прочетен: 3043485
Постинги: 248
Коментари: 1991
Гласове: 814
Календар
«  Ноември, 2018  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930